آموزشگاه مدرس خوب با بیش از 11 سال تجربه در زمینه تدریس خصوصی و مشاوره تحصیلی با همکاری اساتید دانشگاه، دبیران رسمی آموزش و پرورش و مشاوران تحصیلی متخصص در زمینه تدریس و مشاوره تحصیلی با جدیدترین متد های آموزشی آماده ارائه خدمات به شما دانشجویان و دانش آموزان گرامی می باشد.
خبرنامه
براي اطلاع از آپدیت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به
ايميل شما ارسال شود
تو هتل شهرک الفبا دو مهمان اومده بود که تاجر و برادر بودند و برای تجارت به شهرک الفبا اومده بودند. این مهمانها صداشون شبیه س بود .صـ ص اجناس خاصی برای فروش به شهرک آورده بود مثل صابون، صندوق، صندلی، قرص، قصّه و…… ریئس شهرک الفبا به سفارش اعضای شهرک از آقایون صـ ص دعوت کردند که تو شهرشون بمونن و بین کشورهای همسایه رفت وآمد کنند و مواد مورد نیاز شهرک را فراهم کنند. دو برادر صـ ص قبول کردند و یک خانه تو شهرک به اونها داده شد و از اون روز به بعد بخاطر اینکه سـ س و با صـ ص اشتباه نگیرند چون صداشون یکی بود اسم سـ س را سین گذاشتند و اسم صـ ص رو هم صاد گذاشتند. این اولین حرفی بود که تو شهرک صداشون یکی بود ولی اسمشون و شکلشون فرق میکرد.
تو یک روز بارانی که صدای رعد وبرق رگبار از آسمون شنیده میشد دو بچه دوقلو دختر تو یک خانواده به دنیا اومدن. بچهها خیلی شبیه دو برادر دوقلوشون یعنی کـ غیر آخر و ک آخر بودند. پدر ومادرشون خیلی خوشحال بودن که خدا بهشون دو دختر سالم داده بود. بعد از مدتی که دخترا بزرگ شدند. تشخیص دادنشون با برادراشون خیلی سخت شده بود حتی واسه پدر و مادرشون. اونا فقط میتونستن از روی صدا دخترا رو از پسرا تشخیص بدن.یک روز پدر خانواده رفته بود شهر و دو تا گلسر قشنگ واسه دخترا گرفته بود، مادرشون موهای دختراشو شونه زد و گلسر رو به موهای دختراش زد از اون روز به بعد دیگه با گلسر تشخیصشون راحت بود، چون همه اونا رو به صورت گـ غیر آخر و گ آخر میدیدند. وقتی که بزرگ شدند، کارشونو تو شهرک الفبا شروع کردند و تلفظ کلمات گاو، سگ، گوسفند، گوزن، گوش، انگشت و…..هر چی که صدای گ داشتند رو برعهده گرفتن .اینطوری شد که صدای گـ غیر آخر و گ آخر به صداهای شهرک الفبا اضافه شد.
دوتا خواهر بنامخـغیر آخر وخآخر بودند. خواهر کوچیکخـغیر آخر جوان بود روزی دوشیفت صبح و ظهر یعنی اول روز و وسط روز کار میکرد. خواهر بزرگ از بس تو جوانی کار کرده بود، تو پیری کمرش خم شده بود و زیاد نمیتونست کار کنه، فقط تو یک شیفت کار میکرد اونهم برای تفریح فقط آخر روز سرکارش میومد. این دوخواهر یک چیز مشترک داشتند یعنی یک خال سیاه و قشنگ روی ابروشون بود که همه این دوخواهر را از روی همین خالشون میشناختند. کارشون این بود که تو بیمارستان شهرک الفبا هرکس سیخ ماهی تو گلوش گیر میکرد باصدایخ خ خاز تو گلوش در میآوردند و تو کارشون هم خیلی ماهر بودند. بیشتر بیمارشون هم خرگوش و خرس و خروس و هر کس یا چیزی که حرفخداشتن، بودن. حالا یا اول یا وسط یا آخر اسمشون بود. اسم خواهر کوچیک توشهرک الفباخـغیر آخر بود واسم خواهر بزرگ همخآخر بود. اینطوری شد که یک حرف دیگه به شهرک البفا اضافه شد تا شما بچههای گل با سواد کنند و بتونید مطالب زیادی را بخونید و بنویسید.
فـ غیر آخر و ف آخر دو برادر بودند که شکل شون شبیه قایق بود با یک سر نشین کوچک که روی سرشون نشسته بود و کارشون این بود که هروز تو هوای آفتابی مسافرهایی که لب دریا بودند، سوار کنند و یک گشت کوچولو لب دریا بزنند. فـ غیر آخرکارش مثل قایل موتوری بود و سریع تر از ف آخر حرکت میکرد. دوبار مسافر سوار میکرد یعنی همیشه اول و وسط بود. اما ف آخر فقط آخر میومد و آهسته حرکت میکرد. فـ غیر آخر مسافراش آقای فرهاد و فرزاد و فریمان و خانم فرشته و فرزانه بودند و ف آخرم مسافراش بیشتر کسایی بودند که کیفهای رنگ وارنگ داشتند. آخر اسمشون ف آخر داشتتد. یک روز رئیس شهرک الفبا که کنار دریا قدم میزد کار این دو برادر دید ازشون دعوت کرد تا علاوه بر این شغل بیان تو شهرک البفا به بچهها کمک کنند تا حروف رو خوب یاد بگیرند و کلمههایی که نشانهی ف دارند رو به بچههایی که تازه دارن سواد یاد میگیرند، یاد بدهند. پس اینطوری بود که پای فــ غیر آخر و ف آخر توشهرک الفبا بازشد و شما بچههای گل تونستید یه حرف جدید یاد بگیرد. پس یک دست و جیغ و هورا که دارین باسواد میشین و یه دست وجیغ و هورا بر این دوبرادر فــ غیر آخر و ف آخر که زحمت کشیدن و اومدن به شهرک الفبا
1- فراهم کردن وسایل مورد نیاز از قبل شامل: پلی کپی زنبور (نمونه ای در فایل پیوست آمده است) و مداد یا چوب برای نصب زنبور به تعداد دانش آموزان- چسب نواری - مداد رنگی -پاورپوینت نشانه - فلش کارت ها ی درس-کارت های ترکیبات و نشانه ها - جدول الفبا ی کلاس- جدول الفبای رنگ کردنی -کتاب درسی
2- بیان این چیستان برای ایجاد انگیزه:
کیم چیم بال دارم خط خطیم ، خال دارم سینه ، شکم ، سر دارم نیش نگو ، خنجر دارم نه گنده ام ، نه ریزم گوش کن به ویز و ویزم نه دم دارم ، نه پولک شش پا دارم ، دو شاخک خانه ی من کندو است هوای آن خوش بو است
3- دریافت جواب چیستان و تشویق دانش آموزان
4-صحبت درباره ی زنبور و خصوصیات آن (تلفیق با علوم)
5- فعالیت های کار با کتاب درسی و معرفی نشانه
6- شعر معرفی نشانه
صدایی داره خوشگله بیا یادش بگیریم
نگو که ای وای مشکله بیا یادش بگیریم
اول زنبوره و وسط بازی میاد
تو بهش نگاه بکن که با طنازی میاد
خواهر رِ اومده تا بمونه مهمون شما
بیا بهش سلام بکن خوش اومده کلاس ما
صدای زِ صدای زِ صدای زِ صدای زِ
صدایی داره خوشگله بیا یادش بگیریم
یه نقطه هم بالاش داره بیا یادش بگیریم
صدای زِ صدای زِ صدای زِ صدای زِ
7- بعد از ترکیب نشانه با مصوت های خوانده شده از یکی از روش های فعال معرفی شده در نشانه های قبلی استفاده شود.
1- فراهم کردن وسایل مورد نیاز از قبل شامل: پلی کپی مار (نمونه ای در فایل پیوست آمده است) به تعداد گروه ها- نخ کاموا - کارت های 5×5 به تعداد دانش آموزان -پاورپوینت نشانه - فلش کارت ها ی درس-کارت های ترکیبات و نشانه ها - جدول الفبا ی کلاس- جدول الفبای رنگ کردنی -کتاب درسی
2- خواندن چیستان مار برای ایجاد انگیزه:
کیم؟ چیم؟
به شکل یک قطارمنیش و سر و دم دارم
پوست تنم نرم و لیزتند می رم و سینه خیز
میرم دراز و باریکتوی سوراخ تاریک
به هر چیزی می زنم نیشصدای من فیش و فیش
پر از نقش و نگارمحیف که دست و پا ندارم
(اقتباس از شعر مصطفی رحماندوست با اندکی تغییرات)
3-توزیع پلی کپی مار و بیان یک الگو برای رنگ آمیزی بدن مار(تلفیق با ریاضی)
4-رنگ آمیزی و برش مار توسط گروه ها
5-صحبت درباره ی مار نحوه ی راه رفتن، غذا، پوشش بدن، محل زندگی و ...(تلفیق با علوم)
6-نصب کاردستی بچه ها در کلاس و تشکیل نمایشگاه
7-فعالیت های کار با کتاب درسی و معرفی نشانه
8-شعر معرفی نشانه ( با آهنگ تولد مبارک خوانده شود)
دوباره دوباره اومده یک نشونهصدایش قشنگه تو یادمون می مونه
فقط یه شکلی داره پیش ما موندگارهکلمات زیادی برایمون میاره
یه ابر سیاهی اومده تو آسمونمی باره می باره از اون چک چک بارون
بیا چترتو بردار باهم بریم تو کوچهبا این صدا دوست بشو بخور کیک و کلوچه
حالا بگو عزیزم که ر با ا چی میشه؟را را رارا را رارا را را را را......
حالا بگو بچه جون که ر با اَ چی میشه؟رَ رَ رَرَ رَ رَرَ رَ رَ رَ رَ.........
حالا بگو دخترم(پسرم) که ر با و چی میشه؟رو رو رورو رو رورو رو رو رو ...
9-بعد از ترکیب نشانه با صامت های خوانده شده کارتهای کوچک بین بچه ها توزیع می شود تا کلماتی را که نشانه ی ر دارد در آن بنویسند و سپس زیر مار گروه خود نصب کنند.
اعضای شهرک الفبا کم کم داشتند برای جشن الفبا آماده میشدند.مهمانها از دور و نزدیک دعوت میشدند تا خودشونو برای جشن آماده کنند. فقط سه خونهی دیگه تو شهرک مونده بود که پربشه و جشن الفبا گرفته بشه. نشانهای که امروز میخواست به شهرک بیاد رو قبلا صداشو شنیدین در واقع این نشانه میآمد که کمک حال نشانه تـ غیر آخر ت آخر باشه اما با یک شکل و نشانه دیگر بود. این نشانه فقط صداش مثل ت بود و برخلاف نشانهی تـ ت که دو برادر بودند این نشانه در هر قسمت کلمه که میآمد به یک شکل میآمد وهیچ برادری نداشت. یعنی چه در اول چه در وسط و چه در آخر به یک شکل بود. این نشانه یک دسته داشت که همیشه با او بود و تقریبا شکل ظاهری او مثل یک تیشه بود. این نشانه بجز صدای ت اسم هم داشت. بله این نشانه در شهرک الفبا به این شکل ط وارد شد.که اسمش طا و صداش ت است.
این نشانه با قطار وارد شهرک الفبا شد
و یک صندوق طلا سوغات برای اعضای شهرک با خودش آورده بود. اولین کاری که کرد مسابقهی طناب کشی را در شهرک بین اعضا به راه انداخت در دست اعضا تشویق کننده یک قوطی داد تا با زدن ضربه روی قوطیها نشانههایی که مسابقهی طناب کشی میکنند را تشویق کنند. و همه از ورود این نشانه خیلی خوشحال شدند، چون باعث شادی و نشاط آنها شده بود. خانهی این نشانه کنار خانهی ضاد بود. کلماتی که این نشانه درست میکرد مثل: خاطره، وطن، طوطی، خیّاط، فاطمه، حیاط، طاووس و……
آقای طا به شهرک الفبا خوش آمدید.
شعر نشانه ط:
سپس شعری را می خوانیم
بچّه ها من(طا) هستم
با(تـ ت)هم صدا هستم
یک شکل دارم بچّه ها
می آیم در همه جا
در هر کجا بیایم
با همین شکل می آیم
در سر نقطه ندارم
کشیده نیست صدایم
من هستم وسط سطل
در خط و طوطی و طبل
بعد از این شعر بچه ها به وسیله ی بازی مانند قطار بازی نشانه را وارد جدول نشانه ها می کنند .
یک روز دو برادر کوچکتر صاد که از لحاظ ظاهری خیلی شبیه برادراشون یعنی صاد بودند برای تفریح رفته بودند لب دریا با ماسههای ساحل بازی کردند و دست و صورتشون کثیف شد مجبور شدن با آب دریا دست وصورت شونو شستند. رفتن خونه و چون خسته بودند اون شب به خواب عمیقی فرو رفتند. صبح که بیدار شدند، متوجه شدند که خروسک گرفتن و صداشون تغییر کرده بود و نفری یک لکهی سیاه روی سرشون گذاشته شد. دلیلش این بود که آب دریا آلوده بوده این دو برادر بخاطر شستن دست و صورتشون با آب دریا مریض شدند. این صدا و شکل برای همیشه با آنها موندگار شد. صدای این دو برادر شده بود مثل ز و ذال همه فکر میکردن که ز هستند، اما هیچ شباهتی با ز و ذال نداشتند. اسم این دوبرادر یعنی ضـ ض را تو شهرک الفبا گذاشتند ضاد
و یک نشانهی دیگه به نام ضاد به شهرک الفبا وارد شدند. اسمش ضاد صداش ز که کلماتی مثل : رضا، وضو، مریض، بعضی، ریاضی، حوض و……را با این نشانه میشه، نوشت. شما عزیزان باید موقع نوشتن کلمات دقت کنید که چه کلماتی را باید با ضاد بنویسید.
ز در یک سفر، فهمیده بود که یک صدا شبیه صدای خودش وجود دارد. خیلی مشتاق شده بود که این نشانه را از نزدیک ببینه. شنیده بود که صداش شبیه صدای ز است اما اسمش و شکلش با خودش فرق داره. وقتی رسید به در خونهی خانم ذ زنگ زد، در که باز شد با دیدن خانم ذ یک لحظه فکر کرد که د تنها تو شهرک الفبا است اما وقتی صداشو شنید و نقطهی بالای سرش را دید، فهمید که د نیست. وقتی با هم صحبت کردن، دیدند صداهاشون واقعا شبیه هم است. باهم دوست شدند و قرار شد که به دعوت ز خانم ذ به شهرک الفبا بیاد تا اهالی شهرک الفبا نیز با این نشانه آشنا شوند. بلآخره خانم ذ بعد از چند ماه به شهرک الفبا آمد، اما با صدای ز و اسم ذال.
کلماتی مثل لذیذ، دلپذیر، لذت، ذرت، آذر، غذا، ذره بین….کلماتی هستند که با ذال نوشته میشوند. جایگاه و خانهی ذال تو شهرک الفبا بین د و ر بود و فقط کلمات بخصوص و محدودی با این نشانه ساخته شد. و یکی دیگر از نشانهها به شهرک الفبا راه یافت. شما بچههای گل باید کاملا حواستون جمع باشه تا موقع نوشتن کلمات این دو نشانه را اشتباه نگیرید و املای درست کلماتی که با این دو نشانه که صداشون یکی است را بدون اشتباه بنویسید.
ابتدا تمام کلمه هایی که حروف مود نظر در آن بکار رفته را به دانش آموزان آموزش می دهند. بعد دانش آموزان با کمک معلم نشانه ها را در کلمه ها پیدا می کنند.
مثلا برای تدریسنشانه آ ااین کلمه ها آمده است: آب، آبی، دریا، بابا
روش تدریس فارسی اول ابتدایی دوره جدید، به دلیل حجم زیاد کتاب، تقسیم کتاب بهدو بخشبخوانیم و بنویسیم،تغییر کرده و نسبت به گذشته سخت تر شده است.
نکات:
در بخش آموزش نگاره ها، قبل از اینکه شما مطلب اصلی را در قالب داستان و … بیان کنید بهتر است از دانش آموز بخواهید در مورد تصاویرهر نگارهفکر کرده و برداشت خود را از نگاره ها بیان کنند.
در بخش آموزش نشانه ها، دانش آموزان را بهگروه های کوچکدو تا سه نفرهتقسیم کنید. شکل های مربوط به کلمه هایی که نشانه مورد نظر را داردبه صورت پازلدر اختیار دانش آموزان قرار دهید. با راهنمای از دانش آموزان بخواهیدشکل های مرتبط با نشانه هارا در بین پازل ها پیدا کنند.
یه روز بارانی و سرد حرف(خ)و حرف(ا) تصمیم می گیرند که به خانه ی خواهرشان که در روستایی دیگر بود،بروند در مسیر که از کوچه باغ ها می گذشتند ،پشت یه تخته سنگ صدای ناله ای را شنیدند.
برگشتند و پشت تخته سنگ را نگاه کردند. حرف(و)را دیدند در حالی که از شدت سرما و باران رمقی در بدن نداشت. به او گفتند(و) این جا چکار می کنی گفت من زمانی که هوا مناسب بود بدون چتر و لباس گرم برای گردش از شهرک الفبا بیرون آمدم و این جا دچار باران و سرما شدم و حالا از شما می خوام که به من کمک کنید تا نجات پیدا کنم و اگر شما به من کمک نکنید از سرما و باران همین جا تلف می شم.
حرف(خ) و(ا)گفتند که ما داریم میریم خانه ی خواهرمان و نمی تونیم تو رو با خودمون ببریم چرا که خانه ی خواهرمان کوچک است و حتما برای مهمان ناخوانده ای چون تو تهیه ی غذا ندیده است.
حرف(و) از اونا خواهش کرد تا او را با خود ببرندو گفت اگر او نو نبرند اون جا تلف می شه.
حرف(خ) و(ا) فکری کردند و گفتند ما تو رو با خودمون می بریم ولی به یه شرطی که ما تو رو وسط خودمون قرار می دیم و اصلا نباید صدات دربیاد و اگر صدات دروآمد ما دیگه تو رو نمی بریم و ازش خواهش کردند که جاهایی که اونا میگن اصلا صداش در نیاد مثل کجاها:
ازشخواهشکردند .
پیشخواهرصدات در نیاد.
موقعخوابتوتخت خوابصدات در نیاد.
موقع کتابخواندنصدات در نیاد.
و با مثال هایی از این دست و به زبان بچه ها این درس را تدریس کرده و کلمات جدید درس رامی نویسیم.
ابتدا تصویر بزرگ کتاب را در دید دانش آموزان قرار می دهیم و از آن ها میخواهیم که با اجازه گرفتن از معلم,هرآنچه را که می بینند بیان کنند.سپس از دانش آموزان میخواهیم تا در گروه هایشان با هم مشورت کنند و هر آنچه را که قبلا بیان نکرده اند,بگویند
حال معلم از دانش آموزان میخواهد تا برای تصویر,داستانی بسازند . یکی از دانش آموزان این کار را انجام میدهد.
نشانه را به بچه ها نشان می دهیم و می گوییم که شبیه کدام یک از نشانه هاست و چند شکل دارد
کارت های آموزشی:
در این مرحله معلم کارتهای آموزشی کتاب" جوجه , گنجشک , نارنج, برنج" را به دانش آموزان نشان میدهد و می پرسد که چه میبنند؟نشانه قرمز در کجا قرار دارد و چه صدایی دارد بچه ها نیز چند بار آن کلمه و صدای نشانه را تکرار میکنند.سپس یکی یکی جلو آمده و کارتها را روی تصویر بزرگ نشان می دهند
در مرحله ی بعدی,دانش آموزان کارتهایی را که از قبل تهیه کرده اند( مانند جغد , برج و … )جلو آورده و نشانه های شبیه هم را به صورت ستونی می چینند.مثلا معلم کارت مادر را بالا می چسباند هر دانش آموزی که کارتی دارد که نشانه ی قرمز آن شبیه نشانه ی قرمز این واژه است آن را زیر آن می چسباند .
کار گروهی نشانه ج
برای تدریس نشانه «ج» از قبل جوجه، تاج و نوک جوجه برای همه گل هایم با مقوا
درستکردم، و تدریسم را ابتدا با اجرای یک نمایش آغاز کردم ابتدا همه دانش آموزان
نوکجوجه رابه صورت خود زدند و سپس مراسم تاج گذاری پادشاه جوجه ها را برگزار
کردند وهمه آن هابه صورت گروهی شعر «جوجه جوجه طلایی...» را خواندند.
وقتی نمایش تمام شد از دانش آموزانم پرسیدم: «بچه ها به نظرتون امروز میخوایم چه
ابتدا تصویر بزرگ کتاب را در دید دانش آموزان قرار می دهیم و از آن ها میخواهیم که با اجازه گرفتن از معلم,هرآنچه را که می بینند بیان کنند.سپس از دانش آموزان میخواهیم تا در گروه هایشان با هم مشورت کنند و هر آنچه را که قبلا بیان نکرده اند,بگویند
همچون تدریسهای قبلیتون کارت واژگان نشانه ل رو اماده کنید و میان گروه ها تقسیم کنید
از بچه ها بخوایین که با خود کاردستی یا نقاشی چیزهایی رو بیاورند که نشانه ل دارد مانند(فیل لاک پشت کلاغ لک لک بلبل پلنگ تلفن النگو لامپ گل )یا (کلم لبو لیمو شلغم پرتقال)
نشانه ل رو به صورت فانتزی و در ابعاد بزرگ روی تابلو بکشین
برای ایجاد انگیزه می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید میتونید بچه ها رو ببرین حیاط مدرسه و باهم بازی فوتبال و والیبال انجام بدن یا در حیاط مدرسه براشون مسابقه لی لی بگذارید از والدین هماهنگ کنی که برای بچه ها شلغم یا لبو بیارن
با ورود به کلاس شاد و سرحال با بچه ها سلام کنید و شعر سلام رو براشون بگین
سلام سلام به روی ماهتون به گرمی نگاهتون
به قلب پاک و صافتون به موهای سیاهتون
سلام سلام بچهها گلهای سرخ و زیبا سلام سلام بچهها عزیزای مثل ماه
سلام به هر ستاره به ابر پاره پاره
به دانه ای که از خاک درآمده،دوباره
سلام چه خوب و زيباست غنچه روي لبهاست
به هر كي مي رسيم ما كلام اول ماست
خودتون دستمال کاغذی ببرین کلاس با بچه ها گل درست کنید
به بچه ها بگین یک لانه و پرنده نقاشی کنن
میتونید یه تلفن دست بگیرید و با ورود به کلاس این شعر رو بخونید تلفن
بازتلفن زنگ میزنه
توگوشم اهنگ میزنه
من گوشی روبرمیدارم
میگم الو سلام دارم
باباجونم صداش میاد
صدای خنده هاش میاد
ازپشت سیم به من می گه
بزرگ شدی حالا دیگه
صدافرین برپسرم
برات یه هدیه می خرم
تدریس نشانه ل
میتونید ل غیر اخر رو بکشین و تبدیل کنید به ساختمان پلاسکو و برای بچه ها در مورد ان توضیح دهید
می توانید داستنهای زیر رو برای بچه ها تعریف کنید یکی بود. یکی نبود. غیر از خدای مهربون هیچ کس نبود.
بابا الفبا یه بابای پیری داشت که خوب نمی تونست راه بره. واسه همین براش عصا درست کرده بود. اما بابا بزرگ حواسش پرت می شد و عصاشو گم می کرد. یه روز هم که بابابزرگ عصاشو گم کرده بود، بچه های بابا الفبا دنبال عصای بابا بزرگ گشتن، اما این دفعه نتونستن پیدا کنن. واسه همین نشستند و فکر کردند که چیکار کنند که بابابزرگ عصاشو گم نکنه. بچه ها می دونید حدس بزنید که چه فکری کردند؟
بله عزیزان من. 2 تا عصا برای بابا بزرگ دست کردند که اگه یکیش گم شد و یا خراب شد، بتونه از عصای اضافی استفاده بکنه. البته این تنها مزیتش نبود. روی عصا دزد گیر هم نصب کرده بودند. اگه گفتین صدای دزدگیر چطوری بود؟
بله بچه های گلم، صدای عصای بابابزرگ این بود:ل ل ل ل ل ل ل ل ل ل ل
ابتدا تصویر بزرگ کتاب را در دید دانش آموزان قرار می دهیم و از آن ها میخواهیم که با اجازه گرفتن از معلم,هرآنچه را که می بینند بیان کنند.سپس از دانش آموزان میخواهیم تا در گروه هایشان با هم مشورت کنند و هر آنچه را که قبلا بیان نکرده اند,بگویند
.
حال معلم از دانش آموزان میخواهد تا برای تصویر,داستانی بسازند . یکی از دانش آموزان این کار را انجام میدهد.
نشانه را به بچه ها نشان می دهیم و می گوییم که شبیه کدام یک از نشانه هاست و چند شکل دارد.
کارت های آموزشی:
در این مرحله معلم کارتهای آموزشی کتاب( قاشق, بشقاب , قوری , چاقو , قندان )را به دانش آموزان نشان میدهد و می پرسد که چه میبنند؟نشانه قرمز در کجا قرار دارد و چه صدایی دارد بچه ها نیز چند بار آن کلمه و صدای نشانه را تکرار میکنند.سپس یکی یکی جلو آمده و کارتها را روی تصویر بزرگ نشان می دهند.
در مرحله ی بعدی,دانش آموزان کارتهایی را که از قبل تهیه کرده اند( مانند قله , برق و … )جلو آورده و نشانه های شبیه هم را به صورت ستونی می چینند.مثلا معلم کارت مادر را بالا می چسباند هر دانش آموزی که کارتی دارد که نشانه ی قرمز آن شبیه نشانه ی قرمز این واژه است آن را زیر آن می چسباند.
آموزش نشانه ق با شعر
ما دو نفر برادر غـیر آخـر و آخـر
قد خمیده داریم درسردونقطه داریم
قـ غیرآخررانگاه کن کنارقند و قندون
ق آخرچه خسته توی اُتاق نشسته
نحوه تدریس نشانه ق در روز تدریس نشانه "ق" وسایل داخل آشپزخانه مثل قوری، قندان، بشقاب و قاشق را
به کلاس بردم و روی میز جلوی بچه ها قرار دادم. و سپس از آن ها خواستم نام هر
وسیلهرا با صدای بلند بیان کنند و خودم هر کلمه را به گونه ای که نشانه "ق" با شدت
بیشتری تلفظ شود، بیان میکردم.تا این نشانه در ذهن دانش آموزان تداعی شود
و منظورتدریسم را بیان کنم. سپس به حیاط مدرسه رفتیم و بچه ها در یک صف قرار
گرفتند تابخش کردن را تمرین کنیم. و کلمات را همراه با بازی، و دست زدن بخش
میکردیم که اینکار فوق العاده برای آن ها جذاب بود و مشارکت بیشتری در زمینه
یادگیری نشان میدادند.
در حال نمایش وسایل آشپزخانه:
در حال بخش کردن کلمه "قرقره"
بعد از بخش کردن به سراغ صداکشی کلمات میرویم، ابتدا کلمات را بزرگ با سنگ بر
روی زمین دانش آموزان نوشتند سپس شروع به صداکشی کردند به این صورت که با
گفتن هر نشانه باید بر روی آن نشانه پرش کنند.
در صداکشی ایم نکته برایم خیلی جالب بود که بچه ها با ذوق فراوان میپریدند و
ابتدا تصویر بزرگ کتاب را در دید دانش آموزان قرار می دهیم و از آن ها میخواهیم که با اجازه گرفتن از معلم,هرآنچه را که می بینند بیان کنند.سپس از دانش آموزان میخواهیم تا در گروه هایشان با هم مشورت کنند و هر آنچه را که قبلا بیان نکرده اند,بگویند.
دانش آموزان را هدایت کنید تا دریابند که ِا در اول با – در وسط و ـه ه در آخر کلمه ها با هم فرق دارند. سپس آن ها را هدایت کنید تا برای نشانه ها اسم بگذارند.
طریقه ی نوشتن این نشانه و جایگاه نقطه ها را به درستی آموزش بدهید. از شعرهای مرتبط برای جذابیت بیشتر استفاده کنید.
در جدول الفبا کارت نشانه ی اِ – ـه ه را در جای خود قرار دهید.
با اشاره ی دست و آهنگین آن ها را با هم ترکیب کنید و از دانش آموزان بخواهید برای هر کدام مثال بزنند.
به هر گروه چند کارت کلمه بدهید تا در گروه بخوانند و آن ها را با توجه به نشانه ی اِ – ـه ه طبقه بندی کنند.
ابتدا تصویر بزرگ کتاب را در دید دانش آموزان قرار می دهیم و از آن ها میخواهیم که با اجازه گرفتن از معلم,هرآنچه را که می بینند بیان کنند.سپس از دانش آموزان میخواهیم تا در گروه هایشان با هم مشورت کنند و هر آنچه را که قبلا بیان نکرده اند,بگویند
حال معلم از دانش آموزان میخواهد تا برای تصویر,داستانی بسازند . یکی از دانش آموزان این کار را انجام میدهد.
نشانه را به بچه ها نشان می دهیم و می گوییم که شبیه کدام یک از نشانه هاست و چند شکل دارد.
کارت های آموزشی:
در این مرحله معلم کارتهای آموزشی کتاب کبک،کبوتر , اردک ، لک لک،گنجشک, کندورا به دانش آموزان نشان می دهد و می پرسد که چه می بنند؟ نشانه قرمز در کجا قرار دارد و چه صدایی دارد بچه ها نیز چند بار آن کلمه و صدای نشانه را تکرار می کنند. سپس یکی یکی جلو آمده و کارتها را روی تصویر بزرگ نشان می دهند.
در مرحله ی بعدی,دانش آموزان کارتهایی را که از قبل تهیه کرده اند( مانند کیک, قاصدک و … )جلو آورده و نشانه های شبیه هم را به صورت ستونی می چینند.مثلا معلم کارت مادر را بالا می چسباند هر دانش آموزی که کارتی دارد که نشانه ی قرمز آن شبیه نشانه ی قرمز این واژه است آن را زیر آن می چسباند.
ابتدا تصویر بزرگ کتاب را در دید دانش آموزان قرار می دهیم و از آن ها میخواهیم که با اجازه گرفتن از معلم,هرآنچه را که می بینند بیان کنند.سپس از دانش آموزان میخواهیم تا در گروه هایشان با هم مشورت کنند و هر آنچه را که قبلا بیان نکرده اند,بگویند
حال معلم از دانش آموزان میخواهد تا برای تصویر,داستانی بسازند . یکی از دانش آموزان این کار را انجام میدهد.
نشانه را به بچه ها نشان می دهیم و می گوییم که شبیه کدام یک از نشانه هاست و چند شکل دارد.
کارت های آموزشی :
در این مرحله معلم کارتهای آموزشی کتاب( چشم , گوش, انگشت )را به دانش آموزان نشان میدهد و می پرسد که چه میبنند؟نشانه قرمز در کجا قرار دارد و چه صدایی دارد بچه ها نیز چند بار آن کلمه و صدای نشانه را تکرار میکنند.سپس یکی یکی جلو آمده و کارتها را روی تصویر بزرگ نشان می دهند.
در مرحله ی بعدی,دانش آموزان کارتهایی را که از قبل تهیه کرده اند( مانند شیر , هشتو … )جلو آورده و نشانه های شبیه هم را به صورت ستونی می چینند.مثلا معلم کارت مادر را بالا می چسباند هر دانش آموزی که کارتی دارد که نشانه ی قرمز آن شبیه نشانه ی قرمز این واژه است آن را زیر آن می چسباند.
فلش کارت های درس را بین گروه ها پخش کنید و از دانش آموزان بخواهید با توجه به تصویر کلمات را بخوانند ، با آن کلمه جمله بسازند و به صدا و جای نشانه ی قرمز توجه کنند.
دانش آموزان را هدایت کنید تا دریابند که ایـ در اول با یـ در وسط و ی در آخر کلمه ها با هم فرقدارند. سپس آن ها را هدایت کنید تا برای نشانه ها اسم بگذارند.
طریقه ی نوشتن این نشانه و جایگاه نقطه ها را به درستی آموزش بدهید. از شعرهای مرتبط برای جذابیت بیشتر استفاده کنید.
برای ای مستقل (تنها) می توانید بیان کنید که در این خانواده نشانه ی ای مستقل (تنها) به دلیل شغلشکه شعبده بازی هست مجبوره به شهرهای دور مسافرت کنه به همین خاطر از خانواده اش جدا شدهتنهاست و مستقل زندگی می کنه. فقط زمانی ظاهر میشه که صدای رمزش رو بشنوه. صدای رمزشچیه؟ (صدای ـه ه).
صامت های خوانده شده را در جای مناسب بنویسید.
با اشاره ی دست و آهنگین آن ها را با هم ترکیب کنید و از دانش آموزان بخواهید برای هر کدام مثالﺑﺰﻧﻨﺪ.
ﺑﻪ ﻫﺮ ﮔﺮوه ﯾﮏ ﮐﺎرت ﮐﻠﻤﻪ ﺑﺪﻫﯿﺪ ﺗﺎ در ﮔﺮوه ﺑﺨﻮاﻧﻨﺪ و آن را روی ﭘﺮﭼﻢ ﺧﻮد ﺑﻨﻮﯾﺴﻨﺪ.
ابتدا تصویر بزرگ کتاب را در دید دانش آموزان قرار می دهیم و از آن ها میخواهیم که با اجازه گرفتن از معلم,هرآنچه را که می بینند بیان کنند.سپس از دانش آموزان میخواهیم تا در گروه هایشان با هم مشورت کنند و هر آنچه را که قبلا بیان نکرده اند,بگویند.
حال معلم از دانش آموزان میخواهد تا برای تصویر,داستانی بسازند . یکی از دانش آموزان این کار را انجام میدهد.
کارت های آموزشی :
در این مرحله معلم کارتهای آموزشی کتاب( نانوا , نان , باران )را به دانش آموزان نشان میدهد و می پرسد که چه میبنند؟نشانه قرمز در کجا قرار دارد و چه صدایی دارد بچه ها نیز چند بار آن کلمه و صدای نشانه را تکرار میکنند.سپس یکی یکی جلو آمده و کارتها را روی تصویر بزرگ نشان می دهند.
در مرحله ی بعدی,دانش آموزان کارتهایی را که از قبل تهیه کرده اند( مانند امین , شنو … )جلو آورده و نشانه های شبیه هم را به صورت ستونی می چینند.مثلا معلم کارت مادر را بالا می چسباند هر دانش آموزی که کارتی دارد که نشانه ی قرمز آن شبیه نشانه ی قرمز این واژه است آن را زیر آن می چسباند.
آموزش نشانه ن با شعر
شعری را مانند نمونه انتخاب کرده و با همراهی دانش آموزان میخوانیم.
ما دو نفر برادرغیر آخروآخر
شکلی داریم خمیدهصدا داریم کشیده
دو شکل خوشگل داریمیک نقطه در دل داریم
دراول نان هستیمدر آخر باران هستیم
در زنگ نوشتاری
,نشانه را نوشته و از بچه ها میخواهیم تا جلو آمده و نشانه را بنوییسند.سپس به عنوان مثال کلمه ی نانوا را نوشته و از آنها میخواهیم تا به آن دقت کنند و صداکشی و هجا بندی اش کنند.
وسایل مورد نیاز: داستان میوه های غمگین - کاربرگ میوه ها – چوب بستنی - چسب نواری - کتاب درسی - لوحه ی آموزشی یا پاورپوینت - فلش کارت - جدول الفبا – نشانه های مقوایی آا - بـ ب – اَ –َ – د – مـ م- سـ س- او و
ایجاد انگیزه: پس از سالم و احوالپرسی داستان میوه های غمگین را برای بچه ها تعریف کنید. کارگروهی و تلفیق با درس علوم، هنر و ریاضی: از دانش آموزان بپرسید داستان راجع به چه بود؟ میوه هایی که غمگین بودند.
چرا میوه ها غمگین بودند؟
زیرا مردم آن ها را نیم خورده روانه ی زباله دانی کرده بودند .
نام چند میوه در داستان آمده بود؟ چه میوه هایی؟
5 تا – گالبی – آلو – هلو – سیب – خیار
از دانش آموزان بخواهید 5 را با چوب خط و عدد نشان دهند. نام چند میوه ی دیگر را بگویید. خربزه – هندوانه – انار – انگور – زردآلو
در چه فصلی از سال میوه های بیشتری وجود دارد؟ تابستان
میوه ها چگونه به وجود می آیند؟ با کاشتن دانه ی هر میوه درخت آن رشد می کند و درخت شکوفه می دهد و شکوفه ها کم کم به میوه تبدیل می شود و می رسد
. چه کسانی برای به وجود آمدن میوه ها زحمت می کشند؟ باغبانان و کشاورزان
قبل از خوردن میوه ها باید چه کرد؟ میوه ها را باید شست و ضد عفونی کرد و با دست های تمیز خورد.
چه کسی این میوه های خوش مزه را آفریده است؟ خدای خوب و مهربان
برای تشکر از خدا و قدردانی از باغبانان چه باید بکنیم؟
باید میوه ها را به درستی مصرف کنیم و اسراف نکنیم .
یک کاربرگ میوه به هر گروه بدهید تا میوه را رنگ کنند و درباره ی اسم و مزه و رنگ و شکل آن گفتگو کنند. سپس برگه های خود را روی چوب بستنی بچسبانند. یکی از دانش آموزان یا خودتان نقش خریدار را بازی کنید و از هر گروه میوه ها را خریداری کنید. )پس از آموزش نشانه دانش آموزان نشانه ی )و( را در نام میوه ها پیدا کرده و رنگ کنند.(
از کار های دانش آموزان نمایشگاه درست کنید. ارائه ی درس: لوحه ی درس را نصب کنید یا از پاورپوینت استفاده کنید. دانش آموزان با دقت در تصویر داستان کوتاهی درباره ی آن بگویند. تصویر خوانی ، کلی خوانی: از دانش آموزان بخواهید کلمات و متن را با توجه به نشانه ها ابتدا فردی سپس گروهی بخوانند. برای توضیح کلمه ی او چند مثال بزنید. مثال بابا آمد او به من دست داد. مادر در آشپزخانه بود او من را صدا کرد. منظور کلمه ی او را در جمله ها بپرسید. آموزش نشانه:
فلش کارت های درس را بین گروه ها پخش کنید و از دانش آموزان بخواهید با توجه به تصویر کلمات را بخوانند ، با آن کلمه جمله بسازند و به صدا و جای نشانه ی قرمز توجه کنند. جدولی شبیه زیر رسم کنید و با عالمتی قراردادی مکان قرار گرفتن هر نشانه را مشخص کنید. هر گروه با توجه به مکان قرار گرفتن نشانه ی قرمز فلش کارت خود را در جدول قرار دهد و شبیه آن را بنویسد. دانش آموزان را هدایت کنید تا دریابند که او در اول با و در وسط و آخر کلمه ها فرق دارد. سپس آن ها را هدایت کنید تا برای نشانه ها اسم بگذارند. طریقه ی نوشتن او - و را به درستی آموزش بدهید. از شعرهای مرتبط برای جذابیت بیشتر استفاده کنید. این نشانه باالی خط زمینه نوشته می شود و تو پر است. به خاصیت و اشاره کنید که چون دستش روی خط دراز نیست یک دوست دیگر )نشانه ی دیگر( نباید دست او را بگیرد. در جدول الفبا کارت نشانه ی او- و را در جای خود قرار دهید.
جدول دوستی ها: جدولی مانند زیر رسم کرده یا در صورت آماده بودن آن را نصب کنید. صامت های خوانده شده را در جای مناسب بنویسید. با اشاره ی دست و آهنگین آن ها را با هم ترکیب کنید و از دانش آموزان بخواهید برای هر کدام مثال بزنند. با کمک نشانه های مقوایی از دانش آموزان بخواهید کلمه های بو – بود – بَد بو – بوم - سو – سود – دود – مو – موم را درست کنند و در دفتر خود تمرین کنند.
نشانه عین یکی از حروف عربی است که تلفظ واقعی آن از مخرج حلق است .در زبان فارسی نیز آن را به صورت خفیفی واز مخرج تلفظ می کنیم.
برای تدریس این نشانه ابتدا چهار شکل آن را روی تابلو نوشته ومعرفی می نمایید . عین غیر آخر . عین وسط .عین آخر چسبان .عین آخر تنها.
روی تخته چند ترکیب بنویسید مثلا ( با - سو - دَ ......) واز دانش آموزان بخواهید که آنها را صدا کشی کرده وبخوانند هر بخش دارای دو صدا می باشد. حالا در زیر بخش های فوق ودر یک ردیف 8 بار عین ( منظور عین غیر آخر) وبپرسید از دانش آموزان که هر کدام از ترکیبات یا بخشهای قبلی چند صدا دارند؟ (که جواب می شود دو صدا)
بعد به بچه ها یاد آور شوید که برای اینکه این نشانه منظور ( ع) را بتوانیم بخوانیم باید صدا گذاری کنیم تا آن را بخوانیم .برای هشت عین نوشته شده،حرکت های بالا جدولی ( مصوت ) بگذارید وبخوانید تا دانش آموزان بشنوند .سپس تو ضیح دهید که این نشانه جدید ( عین)را با حرکت همراه آن می خوانیم وبه تنهایی خوانده نمی شود. ( به جز همراه با ساکن ) وهشت بخش را نوشته تا دانش آموزان تکرار نمایند.
در تعدادی کلمات عین وسط نیز با حرکت خوانده می شود مانند : معلم
نکته در زبان فارسی وقتی عین در کلمه ساکن باشد آن را از مخرج حلق وبه صورت خفیفی می خوانیم مثل بعد - جمع . اگر بدون تلفظ حلقی خوانده شود ، می شود : بَد - جَم-
در پایان کلماتی را نشانه عین دارند بروی تخته نوشته تا دانش آموزان بخوانند.
بعضی همکاران عزیز در مورد نحوه نوشتن شکل نشانه عین سوال فرمودند:
پاسخ : عین وسط و عین آخر چسبان در خط تحریری برای اتصال به صورت تو پر نوشته می شود و به صورت تو خالی وجود ندارد.