آموزشگاه مدرس خوب با بیش از 11 سال تجربه در زمینه تدریس خصوصی و مشاوره تحصیلی با همکاری اساتید دانشگاه، دبیران رسمی آموزش و پرورش و مشاوران تحصیلی متخصص در زمینه تدریس و مشاوره تحصیلی با جدیدترین متد های آموزشی آماده ارائه خدمات به شما دانشجویان و دانش آموزان گرامی می باشد.
خبرنامه
براي اطلاع از آپدیت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به
ايميل شما ارسال شود
كارل راجرز يكي از محققان مسايل آموزشي معتقد است : معلم بايد كودك را بپذيرد ، هر چند كه نمي تواند رفتار او را بپذيرد . تغيير رفتار ، يكي از تدابير حاصل از يافته هاي علم روانشناسي ، بويژه روانشناسي يادگيري است كه در موقعيت هاي مختلف عملي از جمله در آموزش و پرورش به كار گرفته شده و اثربخشي آن به اثبات رسيده است . بنابراين آموزگاران پايه اول ابتدايي ، با در نظر گرفتن موقعيت هاي مختلف رشد اجتماعي و اخلاقي كودكان ، مي توانند از اين روش براي اصلاح و درمان ناهنجاريهاي رفتار كودكان ، مشكلات عقب ماندگي تحصيلي و ناسازگاري آنان استفاده كنند و رفتارهاي سالم ، خالص و مفيد را در آنان افزايش دهند . مطالعات نشان داده است كه بعضي رفتارها از قبيل دزدي هاي كوچك در بين بچه هاي كلاس اول ، دروغگويي در سنين قبل از دبستان ، ناسزا گفتن و بي توجهي به سر و وضع و كار در مدرسه ، اغلب به اين خاطر صورت مي گيرد كه كودكان ياد نگرفته اند چگونه نيازهاي خويش را با شيوه هاي پخته برآورده كنند . لازم به تذكر است كه در روش هاي تغيير رفتار ، استفاده از تقويت ، تعيين مقدار تقويت ، استفاده از توجه و ستايش معلم ، سرزنش هاي ملايم و سرمشق گيري بايد مدنظر قرار گيرد
از آنجا که بخش قابل توجهی از ساختار روانی و شخصیت فردی و اجتماعی انسان، در کلاس اول ابتدایی شکل می گیرد. باید در انتخاب آموزگاران پایه اول، حساسیت و دقت بیشتری به خرج داده شود و حتی بهتر است این حساسیت ها و ویژگی ها قانونمند شود. در شرایط کنونی در بسیاری از آموزشگاه ها معلم کلاس اول از بین فارغ التحصیلان رشته های غیر مرتبط که هیچگونه آشنایی و تخصصی در ارتباط با حوزه کودک ندارند گزینش می شوند و ممکن است خود هیچ اشتیاقی در تدریس پایه اول نداشته باشد صرفا جهت کسب درآمد این پایه حساس را تدریس کنند.
در بسیاری از کشورهای توسعه یافته پایه ی اول ابتدایی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این کشورها، اداره کلاس اول فقط به کسانی سپرده می شود که در دانشسراها تربیت معلم تحصیل کرده باشند و گرایش تحصیلی آن ها، تدریس در پایه اول ابتدایی باشد. در آموزش و پرورش ما، در یکی دو دهه ی گذشته، متأسفانه نقش این دانشسراها در تربیت آموزگاران متخصص بسیار کمرنگ شده است و بیشتر آموزگاران پایه اول، نه تحصیل و تخصصی در تدریس کلاس اول دارند و نه از تجربه کافی برای تدریس در این پایه تحصیلی برخوردارند. بدا به حال دانش آموز، اگر آموزگار او در این پایه تحصیلی آدمی کم حوصله، کم تجربه، و فاقد مهارت باشد.
روان شناسی هفت سالگی بر این باور است که آموزگار پایه اول باید صبور، با گذشت، مهربان، با تجربه، جستجوگر و فروتن باشد و از خود رفتاری نامدبرانه به نمایش نگذارد. او باید با روان شناسی، خصوصیات فردی و نیازهای شاگردان خود آشنایی کافی داشته باشد.
۲- معلم کلاس اول ابتدایی باید برای هریک از دانش آموزان خود پرونده ای داشته باشد.
آموزگار پایه اول ابتدایی باید برای هر یک از شاگردان خود به طور جدی پرونده ای از روحیات، رفتارها، خانواده ها و ویژگی های فردی او داشته باشد و بر اساس این ویژگی ها، ارتباطات عاطفی و آموزشی اش را با او تنظیم کند. این پرونده ها نباید در دسترس دانش آموز و هر آن کس که محروم نیست قرار گیرد.
انتقال این پرونده ها به معلم کلاس دوم می تواند به او نیز در تنظیم روابطش با دانش آموز کمک کند. شرکت در بازی ها، بخصوص، بازی های نمایشی با شاگردان نقش زیادی در کوتاه کردن فاصله میان او و شاگردان دارد. بسنده کردن صرف به آموزش رسمی ممکن است فرصت کافی برای بروز خلاقیت های بالقوه دانش آموزان را فراهم نکند. از این روی تحقیق و مطالعات فردی آموزگار می تواند دریچه چشم اندازهای جدیدی را در فرا روی او بگشاید.
۳- معلم کلاس اول حتماً باید از میان خانم های آموزگار انتخاب شود.
از آنجا که دور شدن از مادر، یکی از عوامل اضطراب کودک است، خانم آموزگار می تواند جایگزین مناسبی برای مدرسه باشد.
نشانه عین یکی از حروف عربی است که تلفظ واقعی آن از مخرج حلق است .در زبان فارسی نیز آن را به صورت خفیفی واز مخرج تلفظ می کنیم.
برای تدریس این نشانه ابتدا چهار شکل آن را روی تابلو نوشته ومعرفی می نمایید . عین غیر آخر . عین وسط .عین آخر چسبان .عین آخر تنها.
روی تخته چند ترکیب بنویسید مثلا ( با - سو - دَ ......) واز دانش آموزان بخواهید که آنها را صدا کشی کرده وبخوانند هر بخش دارای دو صدا می باشد. حالا در زیر بخش های فوق ودر یک ردیف 8 بار عین ( منظور عین غیر آخر) وبپرسید از دانش آموزان که هر کدام از ترکیبات یا بخشهای قبلی چند صدا دارند؟ (که جواب می شود دو صدا)
بعد به بچه ها یاد آور شوید که برای اینکه این نشانه منظور ( ع) را بتوانیم بخوانیم باید صدا گذاری کنیم تا آن را بخوانیم .برای هشت عین نوشته شده،حرکت های بالا جدولی ( مصوت ) بگذارید وبخوانید تا دانش آموزان بشنوند .سپس تو ضیح دهید که این نشانه جدید ( عین)را با حرکت همراه آن می خوانیم وبه تنهایی خوانده نمی شود. ( به جز همراه با ساکن ) وهشت بخش را نوشته تا دانش آموزان تکرار نمایند.
در تعدادی کلمات عین وسط نیز با حرکت خوانده می شود مانند : معلم
نکته در زبان فارسی وقتی عین در کلمه ساکن باشد آن را از مخرج حلق وبه صورت خفیفی می خوانیم مثل بعد - جمع . اگر بدون تلفظ حلقی خوانده شود ، می شود : بَد - جَم-
در پایان کلماتی را نشانه عین دارند بروی تخته نوشته تا دانش آموزان بخوانند.
بعضی همکاران عزیز در مورد نحوه نوشتن شکل نشانه عین سوال فرمودند:
پاسخ : عین وسط و عین آخر چسبان در خط تحریری برای اتصال به صورت تو پر نوشته می شود و به صورت تو خالی وجود ندارد.
1ـ يكي از كلماتي را مينويسيم كه در كلاس اوّل ابتدايي براي يادگيري علامت تشديد، دانش آموزان با آن آشنا شدهاند و از آنها ميخواهيم تا آن را بخوانند. 2 ـ ميپرسيم: اين كلمه داراي چند بخش است و ميخواهيم تا صداي هر بخش را مشخّص كنند. 3 ـ با كمك آنها همان كلمه را به صورت تفكيك وبخش بخش مينويسم و علامت گذاري ميكنيم. 4 ـ توضيح ميدهيم: براي تلفّظ اين كلمه، زبان بايد دوبار به محل تلفّظ يك حرف برخورد كند و اين كار، حرف زدن را كمي مشكل ميكند، براي اين كه حرف زدن آسان شود، اوّلي را داخل دوّمي ميكنند. 5 ـ نشانه آن را كه علامت تشديد باشد و روش خواندن آن را بيان ميكنيم. 6 ـ روي كلمات دوبخشي، سه بخشي و چهار بخشي كه داراي علامت تشديد باشد تمرين ميكنيم.
روش تدريس تشديد
معلّم: همه با خواندن اين كلمات « نقّاش، بنّا،....» در كلاس اوّل ابتدايي آشنا شدهايد، با هم بخوانيد. دانش آموزان: نقّاش، بنّا،.... معلّم: كلمه نقّاش، چند بخش است؟ بخش كنيد. دانش آموزان: نقـ، قاش، دو بخش است. معلّم: صداي بخش اوّل. دانش آموزان: ن، ـَ، ق. همزمان با بيان صداي بخش اوّل، بخش اوّل را در وسط تابلو مينويسيم و علامت گذاري ميكنيم. «نَقْـ». معلّم: صداي بخش دوّم. دانش آموزان: ق، آ، ش. همزمان با بيان صداي بخش دوّم، بخش دوّم را با كمي فاصله در كنار بخش اوّل مينويسيم و علامت گذاري ميكنيم. نَقْـ قاشْ معلّم: چه حرفي در اين كلمه تكرار شده است؟ دانش آموزان: حرف قاف. معلّم: دفعه اوّل با چه علامتي خوانده ميشود؟ دانش آموزان: با علامت سكون. معلّم: دفعه دوّم با چه علامتي خوانده ميشود؟ دانش آموزان: با صداي كشيده فتحه. معلّم: همان گونه كه ميبينيد، در اين كلمات حرف قاف دوبار خوانده ميشود، دفعه اوّل با علامت سكون و دفعه دوّم باهمان علامتي كه حرف دوّم دارد، براي خوانده شدن آن نيز زبان بايد دوبار به محل تلفّظ حرف قاف برخورد كند، و اين براي حرف زدن كمي مشكل است كه بگوييم: نَقْـ، قاش ـ بَنْـ نا ـ ذُرْ ، رَتْ براي سهولت در تلفّط، اولي را حذف ( در اين وقت روي قاف ساكن ضربدر ميكشيم) و به جاي آن علامتي به اين شكل «ـّ» روي حرف دوّم قرار دادهاند ( در اين وقت باكشيدن فلش از روي حرف حذف شده تا حرف دوّم، علامت تشديد را روي حرف دوم اضافه ميكنيم «قّاشْ») تا قاري قرآن متوجّه شود كه اين حرف در اصل دو تا بوده، اولي ساكن، دوّمي متحرك (صدادار)، اضافه بر آن در هنگام خواندن آن بايد دقّت كنيم كه ديگر مكثي صورت نگيرد بلكه بايد آن را شديد و محكم ادا كنيم به اين صورت: نقّاش.[1] همان گونه كه دقّت كرديد براي تلفّظ دو تا قاف، ديگر لازم نيست زبان را دو بار به محل تلفّظ حرف قاف برسانيم بلكه زبان يك بار ولي محكم و با شدّت به محل تلفّظ حرف بر خورد و جدا ميشود، در هنگام برخورد با حالت سكون ودر هنگام جدا شدن با همان صدايي كه حرف دوّم دارا ميباشد. در هنگام تلفّظ هيچ گونه مكثي نبايد بين تلفّظ دو حرف ايجاد شود. اسم اين علامت «شديد» است، تشديد به ما ميفهماند كه اين حرف در اصل چند تابوده؟ داشن آموزان: دو تا. معلّم: دفعه اوّل با چه علامتي بايد خوانده شود؟ دانش آموزان: سكون. معلّم: دفعه دوّم با چه علامتي بايد خوانده شود؟ دانش آموزان: با همان علامتي كه آن حرف دارد. معلّم: آيا بين تلفّط دو حرف ميتوانيم فاصله بيندازيم؟ دانش آموزان: خير. معلّم: حالا با هم بخوانيد: نَقّاشْ. دانش آموزان: نَقّاشْ. روي كلمات قرآن، دو بخشي، سه بخشي به صورت جدا جدا و با هم تمرين ميكنيم، و در حالت مشدّد بودن حرفي، بايد آن را محكم و با شدّت ادا كنيم. پس از آن كه مطمئن شديم همه دانش آموزان درس را خوب ياد گرفتهاند تكليف منزل را مشخّص ميكنيم و در جلسه بعد نيز همين درس را ادامه و تقويت ميكنيم. در تقويت درس تشديد، ديگر لازم نيست كلمات را به صورت جدا جدا بنويسيم، بلكه نخست روي كلمات سه بخشي و چهار بخشي كه داراي علامت تشديد است تمرين ميكنيم و سپس آياتي را انتخاب ميكنيم كه داراي تشديد و علامتهاي گذشته باشد. بايد دقّت كنيم آيات انتخابي داراي علامت و يا قاعدههاي تدريس نشده نباشد.
پي نوشت: [1] . در اين جا حتماً بايد به صورت مشدّد تلفّظ شود و فرق آن باحالت قبلي روشن شود.